Jelentkezz szakács állásra nálunk!

Szakács állás Ausztriában 2 héten belül!

Szakácsként Ausztriában

Mivel személyzeti szállás nincs a fogadóban így albérletet kaptunk, amit a főnök fizet. Az étkezés is ingyenes és bőséges. A főszezon erős volt, de a munka jó, a kollégák kedvesen fogadtak minket, segítőkészek voltak irányunkban. Jelenleg Én reggeliztetem a szállóvendégeket és némi pihenő után délután megyek vissza, amikor is a'la carte van már. Márk természetesen szakácsként dolgozik. A nyelvtudásunk rohamosan fejlődik és talán ennek örülünk a legjobban. A főnökeink nagyon kedvesek, és úgy érezzük, hogy díjazzák a dolgozni akarást és a szorgalmat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a jövő nyári szezonra várnak minket vissza.

Mónika és Márk 26 évesek, vámospércsi lakosok

 

FIZETÉS: 1.300 – 2.000 EURÓ

Szakácsként AusztriábanAusztriában tartományonként és szakmánként vannak meghatározva a „minimál bérek”.

Általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra mész, annál jobban megfizetik a munkádat. Tehát Tirolban több pénzt keresel, ugyanannyi munkáért, mint a határ mentén.

Teljes munkaidő esetén – 8 óra/6 nap – minimum 1.500 eurós fizetéssel számolhatsz.

Ez a gyakorlatban azonban magasabb bér szokott lenni: 1.800 euró körül kapsz szakácsként. A plafon a hivatalos adatok szerint 2.220 euró, de az igazság az, hogy szakácsként a határ a csillagos ég! A legtöbb étteremben megállapodás alapján kapod a fizetésed, így Te egészen biztosan jól jársz!

Szakácsként nagyon sok plusz pénzt jelent, ha van már gyakorlatod. A szakmai képesítés pedig alap elvárás. Ha a német mellett pedig beszélsz más nyelveket is - angolul, olaszol vagy oroszul – tuti főnyeremény vagy.

Bővebben az ausztriai bérekről >>>

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

 

A borravaló a legtöbb vendéglátóegységben az egész konyhai személyzet között oszlik el, így ebből Neked is szép summa leesik. Hogy milyen mértékben és hogyan osztozkodtok rajta a többiekkel, az mindig az adott étteremben derül ki.

13. és 14. havi bér is jár Neked, ugyanúgy, mint bárki másnak a vendéglátásban! Ezt pedig részarányosan – mióta dolgozol az adott helyen – kapod meg.

A túlórát is ki kell fizetnie a munkáltatónak! Hogy ez valóban meg is történjen, érdemes már a munkába állás elején – a szerződés megbeszélésekor – tisztázni a feltételet.

Ne lepődj meg azonban, ha esetleg a végkielégítés nem tartalmazza az összes túlórádat: ezeket a munkaadó szezon közbeni időkiegyenlítéssel (Zeitausgleich) is kompenzálhatja.

Bővebben az ausztriai plusz juttatásokról >>>

SZABADSÁG: VAN

SZABADSÁG: VAN

 

Ausztriában, alapesetben öt hét - 30 munkanap szombattal/ünnepnappal együtt vagy 25 munkanap 5-munkanapos héttel számolva - szabadság jár évente a munkavállalóknak.

A munkaév akkor kezdődik, amikor munkába állsz, tehát nem feltétlenül január első munkanapjával.

Ausztriában 2 évig felhasználható a szabadságod: három egész éved van, hogy felhasználd őket.

Ha 2012.01.01-jén van még felhasználható szabadságod, akkor 2013 és 2014 teljes évében felhasználhatod azt.

A szabadságolást mindig meg kell beszélned a munkáltatóval és a legbiztosabb, ha ezt írásban is megteszed.

A legpörgősebb időszakokban – Karácsony, Szilveszter, Újév, Húsvét, Pünkösd és a hosszú hétvégék – ne igazán számíts arra, hogy lehetőség lesz szabadságra menni.

Egy-egy szezonról is általában csak a vége felé - amikor már lecsengőben van a tél/nyár - van esélyed hazalátogatni.

Jó hír azonban, hogy vendégek fogadására általában lehetőség van: párod, szüleid kedvező feltételekkel, olykor térítésmentesen szállhatnak meg a hotelben.

Bővebben az ausztriai szabadságolásokról >>>

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

 

A szállásért és az ellátásért nem kell fizetned, ezt a legtöbb esetben a munkáltató biztosítja. Közvetlenül a szállodában a személyzetnek fenntartott szinten vagy egy külön épületben, nem messze a munkavégzés helyétől.

Minden esetben kérdezz rá erre a munkáltatónál, mert vannak hotelek, ahol felszámolnak pl. egy egyszeri kauciót vagy takarítási költséget, internethasználatra plusz díjat.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a nagy városokban – Bécs – nem fognak Neked szállást/ellátást adni, mert egyrészt nem megoldható, másrészt nem divat.

Így pedig máris nem olyan jó buli, ezért érdemes nagyban gondolkodni és ha pénzgyűjtés a cél, pár kilóméterrel odébb elhelyezkedni.

Bővebben a szállodai mindennapokról Ausztriában >>>

NYELVTUDÁS: SZÜKSÉGES

Nyelvtudás szükséges

 

Első körben a munkáltató úgyis Téged fog felhívni telefonon, beszélni szeretne majd Veled, hogy egyáltalán szimpatikusnak találjátok-e egymást.

Szakácsként azonban nem elegendő egy alapszintű kommunikációs nyelvtudás, hiszen Te leszel az, aki kiosztja a feladatokat a konyhai dolgozóknak, hozzád fordul mindenki az ügyes-bajos dolgaival és Téged bombáznak majd kérésekkel. Így nagyon fontos a magabiztos német nyelvhasználat. Nem csak el kell készítened az ételt, de adott esetben menüt kell összeállítanod, koordinálnod kell a csapatod és a kevésbé jól beszélő konyhai kisegítőknek el kell tudnod magyarázni, mit is szeretnél tőlük a kezed alá kapni.

Plusz pont, ha a németen kívül más idegen nyelveket is beszélsz – természetesen a magyaron kívül. Ausztriába a legtöbb turista angolul, olaszul, oroszul beszél, így ezek a leghasznosabbak Neked is.

Bővebben a nyelvi követelményekről Ausztriában >>>

VÉGZETTSÉG: KELL

ha nem hittem volna el

 

Akárcsak Magyarországon, Ausztriában is iskolai végzettséghez kötik ezt a pozíciót.

Ez alapkövetelmény, enélkül nem nagyon van esélyed. Szökő évente egyszer esélyed lehet – ha már 20 éves munkatapasztalat van a hátad mögött.

TAPASZTALAT: KELL

A szakácsoktól általában 1-2 éves hasonló munkakörben szerzett tapasztalatot is elvárnak a munkáltatók, illetve jól kell ismerned a hagyományos osztrák ételeket is (Speckknödel, Mostbraten, Steierisches Wurzelfleisch).

Természetesen, ha most kerültél ki az iskolából a friss szakács végzettségeddel és a tankonyhán/gyakorlati helyeden kívül még nem dolgoztál élesben, nem jelenti azt, hogy nem leszel kapós…

MUNKARUHA: KELL

MUNKARUHA: KELL

 

A konyhában kötelező uniformis van, ami egyrészt véd a konyhai balesetek elöl, másrészt mindenkinek egyértelművé teszi, hogy a konyhai hierarchia csúcsán Te állsz.

Hasznos, ha olyan cipőben dolgozol, ami állja a sarat és még kényelmes is, hiszen órákat fogsz ácsorogni és egy-egy éles kés a lábujjadba is kerülhet.

Erre is érdemes rákérdezni az adott helyen, ott éppen mi a bevett szokás: kapsz-e a főnökségtől munkaruhát, vagy Te készülj előre.

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

Ami itt nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozz, hiszen egy szálloda konyhájában biztosan pörög az élet.

A szakács feladataihoz tartozik az étkezések megtervezése és megszervezése, az ételválszték kialakítása, az ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása, a konyhai személyzet munkájának összehangolása és irányítása, valamint a készletek felmérése és a szükséges nyersanyagok megrendelése.

Érdemes áttanulmányoznod a francia kifejezéseket és szakácsrangsorokat is, hogy tisztában legyél a pozícióddal (főszakács, pizzaszakács, segédszakács, kukta).

A feladatkör persze annak függvényében kerül kialakításra, hogy pontosan milyen pozícióban fogsz dolgozni: diétás szakács, étkezdei szakács, grill szakács, hidegkonyhai szakács, kukta, melegkonyhai szakács, pizzakészítő szakács, segédszakács, konyhafőnök, cukrász.

A munkaidő nagyjából megegyezik a felszolgálóéval, csak a szakács körülbelül egy órával hamarabb kezd a konyhában, hogy elő tudja készíteni az ételeket. Nem ritka az sem, hogy a reggeliztetést a felszolgáló megoldja egyedül, akkor a szakács csak jóval később, 10 óra körül kezd.  

Általában 6 napos munkanapban dolgozol és a szabadnapodat Te választhatod meg.

Nézzük meg, pontosan mi az, ami a munkakörödhöz tartozhat:

 • A rendelkezésére álló nyersanyagokból félkész és kész termékekből, a napnak és az alkalomnak megfelelő ételt készít
 • Meghatározza a meglévő készleteket, a készételek mennyiségét
 • Felméri és megrendeli a szükséges nyersanyagokat
 • Javaslatot tesz ill. összeállítja az étlapot, menüt, napi ajánlatot
 • Előkészíti és feldolgozza a nyersanyagokat
 • Párolja, főzi, süti az ételek összetevőit
 • Ízesíti az ételeket
 • Tárolja az ételeket
 • Darabolja, szeleteli, adagolja az ételeket
 • Tálalja az elkészült ételeket
 • Összehangolja és irányítja a hozzá beosztott dolgozók munkáját
 • Betartja a technológiákat, a hatósági és belső szabályokat
 • Különleges (pl. diétás, vegetáriánus igények kielégítésére alkalmas ételeket készít
 • Recepteket készít új ételek előállításához

MUNKAKÖRNYEZET:

MUNKAKÖRNYEZET

A munkavégzés helyszíne a konyha.

 • Állandó helyen, zárt térben dolgozik
 • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
 • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK:

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK

 • Balesetveszély (nedves, síkos padló, a forró ételekkel teli lábasok, állandóan forró tűzhelyek, nyílt láng)
 • Túlnyomórészt álló munka (lábakon visszértágulatok kialakulásának veszélye)

SZABÁLYOK:

 • Európai Uniós normákat be kell tartani a környezetvédelem illetve élelmiszerbiztonság területén
 • HACCP szabályok betartása
 • munkavédelmi szabályok betartása
 • tűzrendészeti szabályok betartása
 • szelektív hulladékkezelésre vonatkozó előírások betartása

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK:

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

 
 • pontosság, precizitás
 • szervezőkészség
 • önállóság
 • manuális képesség
 • térbeli tájékozódás
 • alkalmazkodóképesség
 • együttműködő képesség
 • kommunikációs készség
 • matematikai képesség
 • stressz tolerancia
 • figyelem koncentráció
 • kreativitás
 • empátia
 • problémamegoldás
 • felelősségvállalás

MUNKAMÓD:

Munkamód

Hálás vagyok, kellemesen csalódtam bennetek: tényleg odafigyeltek az ügyfelekre, ez nagyon pozitív, főleg ebben a nehéz helyzetben, ami most a világban van. Bátran merlek ajánlani titeket, bárkinek, hisz saját magamon tapasztaltam, hogy megbízhatóak vagytok! Egyébként már meg is tettem, ajánlottalak titeket, remélem élnek majd a lehetőséggel. Tudom, ha szükségem van a segítségetekre, rátok bármikor számíthatok.
Andris 37 éves, kistarcsai lakos

Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 240 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Krisztina véleménye2018. február 6.

Krisztina véleménye

"Az internetes kutatásaim során találkoztam a Tiroli Álláskeresővel. Elsőre, mint mindenki mást is, meghökkentett az összeg, és kételkedtem is a felsorolt szolgáltatások minőségében, vagy tényleges megvalósulásában a korábbi, más helyeken tapasztaltak alapján, de végül hallgattam az előzőleg elolvasott összes beszámolóra és MEGÉRTE. Mindenben a segítségemre voltak: tanácsokat adtak interjúk során, mire érdemes figyelni, mi az, amit mindenképpen kérdezzek meg, a pályázati anyagok példaértékű összerakásában és, ami a biztonság érzetet adja mind a napig, a folyamatos érdeklődésük a hogy létem felől illetve a 24 órán belüli válaszadásuk mindig megtörtént."