Jelentkezz felszolgáló állásra nálunk!

Felszolgáló állás Ausztriában 2 héten belül!

Felszolgálóként Ausztriában

2011-ben volt a pályáztatásom és azóta is kint vagyok egy Steakházban. A tulajnak ezenkívül van még több étterme is, itt nagyon pörgős az élet. Ennek ellenére nagyon jó a hely, és a főnökség is nyitott mindenre. A kollégákkal kicsit nehéz volt az elején, mert főleg szlovákokkal dolgoztam és nyelvi nehézségek voltak. Ezt ellensúlyozta, hogy voltak magyar összejövetelek, mivel a településen sok magyar lakott akkoriban – mert az osztrák munkáltatók inkább alkalmaznak két külföldit, mint egy osztrákot min. 1800 euróért. – Félix, felszolgáló Ausztriában már 4 éve 

 

FIZETÉS: 1.200 – 1.600 EURÓ

Felszolgáló állás AusztriábanAusztriában tartományonként és szakmánként vannak meghatározva a „minimál bérek”.

Általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra mész, annál jobban megfizetik a munkádat. Tehát Tirolban több pénzt keresel, ugyanannyi munkáért, mint a határ mentén.

Ha teljes munkaidő esetén – 8 óra/6 nap – minimum 1.200 eurós fizetéssel számolhatsz.

Ez a gyakorlatban azonban magasabb bér szokott lenni: hivatalosan bruttó 1.349 és 1.906 Euró között kell kapnod havonta.

A felszolgálóknál azonban nagyon sok plusz pénzt jelent, ha van már gyakorlatod, vagy szakmai képesítésed. A német mellett pedig beszélsz más nyelveket is - angolul, olaszol vagy oroszul.

Bővebben az ausztriai bérekről >>>

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

Borravaló, borravaló, borravaló tuti biztos! Hogy milyen mértékben és hogyan osztozkodtok rajta a többi felszolgálóval, esetleg a konyhai személyzettel, az viszont már helyfüggő.

13. és 14. havi bér is jár Neked, ugyanúgy, mint bárki másnak a vendéglátásban!

Ezt pedig részarányosan – mióta dolgozol az adott helyen – kapod meg.

A túlórát is ki kell fizetnie a munkáltatónak, hogy ez valóban meg is történjen, érdemes más a munkába állás elején – a szerződés megbeszélésekor – tisztázni a feltételet.

Ne lepődj meg azonban, ha esetleg a végkielégítés nem tartalmazza az összes túlórádat: ezeket a munkaadó szezon közbeni időkiegyenlítéssel (Zeitausgleich) is kompenzálhatja.

Bővebben az ausztriai plusz juttatásokról >>>

SZABADSÁG: VAN

 

SZABADSÁG: VAN

Ausztriában, alapesetben öt hét - 30 munkanap szombattal/ünnepnappal együtt vagy 25 munkanap 5-munkanapos héttel számolva - szabadság jár évente a munkavállalóknak.

A munkaév akkor kezdődik, amikor munkába állsz, tehát nem feltétlenül január első munkanapjával.

Ausztriában 2 évig felhasználható a szabadságod: három egész éved van, hogy felhasználd a szabadságaidat.

Ha 2012.01.01-jén van még felhasználható szabadságod, akkor 2013 és 2014 teljes évében felhasználhatod azt.

A szabadságolást mindig meg kell beszélned a munkáltatóval és a legbiztosabb, ha ezt írásban is megteszed.

A legpörgősebb időszakokban – Karácsony, Szilveszter, Újév, Húsvét, Pünkösd és a hosszú hétvégék – ne igazán számíts arra, hogy lehetőség lesz szabadságra menni.

Egy-egy szezonról is általában csak a vége felé, amikor már lecsengőben van a tél/nyár, van esélyed hazalátogatni.

Jó hír azonban, hogy vendégek fogadására általában lehetőség van: párod, szüleid kedvező feltételekkel, olykor térítésmentesen szállhatnak meg a hotelben.

Bővebben az ausztriai szabadságolásokról >>>

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

A szállásért és az ellátásért nem kell fizetned, ezt a legtöbb esetben a munkáltató biztosítja, vagy közvetlenül a szállodában a személyzetnek fenntartott szinten vagy egy külön épületben, nem messze a munkavégzés helyétől.

Minden esetben kérdezz rá erre a munkáltatónál, mert vannak hotelek, ahol felszámolnak pl. egy egyszeri kauciót vagy takarítási költséget, internethasználatra plusz díjat.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a nagy városokban – Bécs – nem fognak Neked szállást/ellátást adni, mert egyrészt nem megoldható, másrészt nem divat.

Így pedig máris nem olyan jó buli, ezért érdemes nagyban gondolkodni és ha pénzgyűjtés a cél, pár kilóméterrel odébb elhelyezkedni.

Bővebben a szállodai mindennapokról Ausztriában >>>

Nyelvtudás szükséges

 

NYELVTUDÁS: SZÜKSÉGES

Első körben a munkáltató úgyis Téged fog felhívni telefonon, beszélni szeretne majd Veled, hogy egyáltalán szimpatikusnak találjátok-e egymást.

Felszolgálóként azonban nem elegendő egy alapszintű kommunikációs nyelvtudás, hiszen Te leszel az, aki konkrétan kapcsolatba kerül a vendégekkel, Te reprezentálod az étterem milyenségét a külvilág felé. Így nagyon fontos a magabiztos német nyelvhasználat. Nem csak fel kell venned a rendelést, de adott esetben ajánlanod, fizettetned is kell vagy rosszabb esetben panaszt kezelned.

Plusz pont, ha a németen kívül más idegen nyelveket is beszélsz – természetesen a magyaron kívül. Ausztriába a legtöbb turista angolul, olaszul, oroszul beszél, így ezek a leghasznosabbak is Neked.

Bővebben a nyelvi követelményekről Ausztriában >>>

VÉGZETTSÉG: NEM KELL

VÉGZETTSÉG: NEM KELL

Végzettség ehhez a munkakörhöz szükséges.

Kiválthatod a papírt, ha már több éves tapasztalattal rendelkezel, és nem ijedsz meg a vendégtérben. A tányér összefogást magabiztosan intézed, mosolygós és pörgős vagy.

TAPASZTALAT: NEM KELL

A tapasztalat ugyanúgy, mint minden munkakörnél, természetesen itt is előnyt jelent, olyannyira, hogy általában nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a munkáltatók, mint magára a szakirányú végzettségre.

Természetesen, ha most kerültél ki az iskolából a friss felszolgálói végzettségeddel és a tankonyhán/gyakorlati helyeden kívül még nem dolgoztál élesben, nem jelenti azt, hogy nem leszel kapós.

MUNKARUHA: VÁLTOZÓ

MUNKARUHA: VÁLTOZÓ

Általában kötelező uniformis vagy legalább egyen ing/blúz/póló van, általános követelmény az elegancia – persze, ha egy autentikus osztrák étteremben dolgozol, ott nem kell feltétlenül fekete-fehér pingvinnek öltöznöd, inkább a tipikus osztrák tracht lesz a domináns.

Hasznos, ha olyan cipőben dolgozol, ami állja a sarat és még kényelmes is, hiszen kilométereket fogsz róni az asztalok és a konyha között.

Erre is érdemes rákérdezni az adott helyen, ott éppen mi a bevett szokás: kapsz-e a főnökségtől munkaruhát, vagy Te készülj esetleg fehér inggel/blúzzal, sötét aljjal.

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

 

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

Egy általános felszolgáló a következő feladatokat kell, hogy ellássa: nyitás előkészítése (munkaterület és vendégtér), vendégek fogadása és leültetése, étel- és italválaszték ismertetése illetve ajánlása, rendelések felvétele, felszolgáláshoz szükséges eszközök előkészítése, ételek és italok szakszerű felszolgálása, felszolgálandó étel és ital minőségének figyelemmel kísérése, állandó kapcsolattartás a vendégekkel, árukészlet alakulásának figyelemmel kísérése (átvétel, tárolás, dokumentálás), fizettetés, zárás utáni elszámolások készítése.

A feladatkör persze főleg annak függvényében kerül kialakításra, hogy pontosan milyen pozícióban fogsz dolgozni: teremfőnök, főpincér, italpincér, sommelier, kisegítő pincér, reggeliztető.

Általában vagy egyben kell ledolgoznod napi munkaóráid vagy osztott műszakban dolgozol.

Osztott műszakban– félpanzió esetén ez azt jelenti -, hogy a saját reggelid után reggeliztetsz, majd utána visszaterítesz vacsorára. A napod közepe szabad, majd este visszamész vacsoráztatni.

Á la carte éttermeknél a munkaidőd akkor kezdődik, amikor az étterem és a bár nyit, és maradsz egészen ebédidő végéig, utána pihensz és vacsorára jössz vissza.

Felszolgáló állás Ausztriában

Nézzük meg, pontosan mi az, ami a munkakörödhöz tartozhat:

 • tájékozódik a napi feladatokról
 • ellenőrzi a műszaki berendezések működőképességét, a napi vételezést, a takarítást
 • figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
 • részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában
 • előkészíti a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret pl.: beállítja az asztalokat, székeket, elhelyezi a reklámeszközöket
 • korrigálja a kínálatváltozásokat, napi ajánlatot, árlapot készít
 • előkészíti a fogyóeszközöket, a textíliákat és az egyéb dekorációs elemeket
 • kiválasztja és felhelyezi az alkalomhoz és az étkezési időszakhoz illő terítéket, abroszokat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket
 • folyamatosan biztosítja az eszközutánpótlást
 • fogadja és leülteti a vendégeket a protokoll-előírások szerint
 • felméri a vendégek igényeit, kezeli az észrevételeiket
 • átadja az étlapot, ismerteti a választékot, szükség szerint ételt, italt ajánl
 • felveszi és továbbítja, illetve összeállítja a rendelést
 • előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, a rendelés szerint kiegészítve a terítéket
 • szakszerű éttermi, rendezvény vagy szobai (szobaszerviz) felszolgálást végez, szükség szerint kínál, utántölt
 • figyelemmel kíséri a felszolgálandó étel, ital minőségét, a vendég fogyasztását
 • folyamatosan rendben tartja az asztalokat, rendezvényasztalokat, és a használt eszközöket leszedi az asztalról
 • átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, pénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközt kezel, számlát, nyugtát készít
 • ellenőrzi a vendégek távozását elszámol a napi bevétellel

MUNKAKÖRNYEZET

 

MUNKAKÖRNYEZET:

A munkavégzés helyszíne a konyha és az étterem.

 • Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
 • A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
 • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
 • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK:

 • gyakori az emelés, cipelés és a terheket sok esetben egy oldalon kell vinni
 • az álló- és járóképesség, teherrel és teher nélkül sem csökkenhet
 • szükség a fejlett térbeli tájékozódás, a jó mozgásügyesség és az egyensúlyérzék
 • az izomrendszeri megterhelést tekintve közepesen nehéz munka, ami állandó mozgással, a karok és a lábak fokozott igénybevételével jár
 • várakozás közben az állás és a sok járkálás megterheli a lábakat (jellemző a visszértágulat kialakulása)
 • balesetveszélyt jelent az elcsúszás, elesés, az égési sérülés
 • az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek

PSZICHIKAI TÉNYEZŐK

PSZICHIKAI TÉNYEZŐK:

 • csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
 • a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
 • figyelmet, összpontosítást igénylő munkaterület
 • a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
 • a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése szükséges
 • fontos az alkalmazkodás a munkatársakhoz, a tolerancia és előítélet mentesség a vendégek irányában
 • a munkatársakkal való jó együttműködés különösen csúcsidőben elengedhetetlen
 • hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván
 • gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell

SZABÁLYOK:

 • Európai Uniós normákat be kell tartani a környezetvédelem illetve élelmiszerbiztonság területén
 • HACCP szabályok betartása
 • munkavédelmi szabályok betartása
 • tűzrendészeti szabályok betartása
 • szelektív hulladékkezelésre vonatkozó előírások betartása

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK:

 • manuális képesség
 • térbeli tájékozódás
 • alkalmazkodóképesség
 • szervezőkészség
 • együttműködő képesség
 • kommunikációs készség
 • matematikai képesség
 • stressz tolerancia
 • figyelem koncentráció
 • önállóság
 • felelősségvállalás
 • problémamegoldás
 • kreativitás
 • pontosság, precizitás
 • empátia

Startol a síszezon

 

Munkamód:

Felszolgáló állás

Ausztriában tisztelnek és megbecsülik a munkához való jó hozzáállást. Az elején annyi feladatom volt csak, hogy kivigyem az ételt a vendégeknek illetve lerámoljam az asztalt, miután végeztek. Az első évben egy kisebb, igényes szobám volt zuhannyal. Mostanra annyira családias a hangulat és olyannyira megbíznak bennem, hogy az étterem felett lakhatok és naponta kb. 10 percet találkozok a főnökömmel, mert megbízik a munkámban.

A legtöbb vendég a februári időszakban érkezik: volt olyan, hogy nem volt szabadnapom, ezt viszont duplán kifizették nekem.  Ezzel sose volt probléma, minket mindig rendesen kifizetnek. Sőt lehetőségem volt egy mixer tanfolyamot is elvégezni, amit szintén a munkahelyem fizetett ki – én minden lehetőséget kihasználtam, hogy tovább képezhessem magam. A légkör nagyon jó nálunk, néhány vendéggel még egy-egy pálinka is lecsúszik. A munkaidőm általában 10:30-14.00 illetve 17.00-23.00 között van. – Félix, 2011 óta egy alpesi hotel éttermében felszolgáló

 
Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 240 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Krisztina véleménye2018. február 6.

Krisztina véleménye

"Az internetes kutatásaim során találkoztam a Tiroli Álláskeresővel. Elsőre, mint mindenki mást is, meghökkentett az összeg, és kételkedtem is a felsorolt szolgáltatások minőségében, vagy tényleges megvalósulásában a korábbi, más helyeken tapasztaltak alapján, de végül hallgattam az előzőleg elolvasott összes beszámolóra és MEGÉRTE. Mindenben a segítségemre voltak: tanácsokat adtak interjúk során, mire érdemes figyelni, mi az, amit mindenképpen kérdezzek meg, a pályázati anyagok példaértékű összerakásában és, ami a biztonság érzetet adja mind a napig, a folyamatos érdeklődésük a hogy létem felől illetve a 24 órán belüli válaszadásuk mindig megtörtént."